Σχολιάστε

θα ‘σπαγες ένα ξένο αμάξι για να σώσεις ένα σκυλί από θερμοπληξία?

σπάσε και σώσε

Το βίντεο που ακολουθεί, είναι φτιαγμένο για να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Ο λόγος? Απλός. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες σκύλοι χάνουν τη ζωή τους, λόγω απροσεξίας. Ένα σκυλί, όπως μία γάτα, ακριβώς όπως ένα μικρό παιδάκι ή ένας ηλικιωμένος, μπορούν να πεθάνουν από θερμοπληξία, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας!

Οπότε, το να αφήνει κανείς οποιονδήποτε να περιμένει μέσα σε κλειδωμένο αυτοκίνητο, παρκαρισμένο στο θερινό λιοπύρι, με κλειστά παράθυρα, μπορεί να καταλήξει… σε θάνατο! Πρόκειται βεβαίως για εγκληματική αμέλεια! Δυστυχώς όμως, είναι πολλοί οι οδηγοί παγκοσμίως, που κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες κάνουν τέτοια τραγικά λάθη.

Στο ερώτημα λοιπόν, «θα έσπαγες το τζάμι ενός ξένου αυτοκινήτου για να σώσεις ένα σκυλί που κινδυνεύει να πεθάνει από θερμοπληξία?», η απάντηση είναι: «ναι, θα το έσπαγα! και μάλιστα, όσο πιο γρήγορα μπορούσα!»

Κι άμα έπειτα εμφανιζόταν ο ανεύθυνος που άφησε το ζώο του να πεθάνει μέσα στο κλειδωμένο αυτοκίνητο… δεν ξέρω τι άλλο θα ‘κανα, πάντως το σίγουρο είναι πως, στην καλύτερη περίπτωση, θα άκουγε ό,τι δεν είχε ξανακούσει σ’ όλα του τα χρόνια!

Μια ζωή, είτε ανθρώπου είτε ζώου, είναι αδιαπραγμάτευτη!

Δε θα με σταματούσε άρα ένα τζάμι, ούτε καμία απολύτως καθωσπρεπίστικη χαζομάρα, ούτε το τυχόν μπλέξιμο που μπορεί να είχα μετά! Που μπλέξιμο κανένα δε θα υπήρχε, γιατί πολύ απλά, όποιος σώζει μια ζωή έχει δίκιο, ενώπιον Θεού κι ανθρώπων, ό,τι κι αν χρειάστηκε να κάνει…

Μόνη εξαίρεση: αν στην προσπάθεια της διάσωσης κινδύνευε να χαθεί μια άλλη ζωή, ή να τραυματιστεί σοβαρά ένα άλλο πλάσμα. Τότε, εννοείται πως θα έπαιρνα και πάλι πολύ γρήγορα την απόφαση του τι θα έπρεπε να κάνω και πως ακριβώς, με γνώμονα βεβαίως το κοινό καλό.

Αν πάλι, επρόκειτο για κάτι άψυχο, δηλαδή για αντικείμενο, όσο ακριβό κι αν ήταν, ή ξένης ιδιοκτησίας, ούτε που θα το σκεφτόμουν… θα έσπαγα και θα έσωζα!

Ελπίζω βέβαια ποτέ να μη χρειαστεί, κανείς δεν ξέρει όμως, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Γι’ αυτό, ας είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε, όπου κι όπως μπορούμε.

Είναι σημαντικό, αν -κούφια η ώρα!- βρεθούμε μπροστά σ’ ένα ζώο εγκλωβισμένο μέσα σε όχημα με κλειστά παράθυρα και παρκαρισμένο μες στη ζέστη, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας αλλά και να κινηθούμε τάχιστα.

Απ’ την κατάσταση του ζώου μπορούμε να συμπεράνουμε αν αυτό αντέχει να περιμένει μερικά λεπτά της ώρας ή όχι.

Αν ναι, τότε καλούμε αμέσως τις Αρχές, δηλαδή την Πυροσβεστική (199) ή την Αστυνομία (100). Δεν απομακρυνόμαστε όμως, παρά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, δηλαδή τόσο όσο θα χρειαστεί προκειμένου να βρούμε οτιδήποτε βαρύ, ικανό να σπάσει το τζάμι του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που αργήσει πολύ να φτάσει η βοήθεια.

Κατόπιν επιστρέφουμε και προσπαθούμε να καθησυχάσουμε με την ομιλία και τις κινήσεις μας το εγκλωβισμένο ζώο. Ευτυχώς, τα ζώα που κινδυνεύουν αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά πως κάποιος προσπαθεί να τα βοηθήσει (αυτό συμβαίνει ακόμα και με άγρια ή αδέσποτα ζώα) και συνήθως συνεργάζονται άριστα!

Αν όμως η βοήθεια αργήσει πολύ, δηλαδή αν είναι φανερό πως το ζώο πλέον κινδυνεύει άμεσα, τότε είναι χρέος μας να σπάσουμε το τζάμι για να σώσουμε τη ζωή του!

Η δικαιολογία «μα, κάλεσα βοήθεια αλλά μέχρι να έρθουν το ζώο ξεψύχησε», εννοείται πως δεν είναι αποδεκτή! Το αυτό ισχύει και για την περίπτωση που κρίνουμε πως δεν υπάρχει χρόνος ήδη απ’ τη στιγμή που θα αντιληφθούμε το εγκλωβισμένο ζώο, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να επέμβουμε αμέσως, προσωπικά εμείς οι ίδιοι. Το παράδειγμα του βίντεο είναι μία τέτοια περίπτωση. Δείχνει δηλαδή, ένα σκύλο, του οποίου η διάσωση επείγει, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για αναμονή.

Ωστόσο, η απόφαση του να σπάσουμε το τζάμι δεν πρέπει να παρθεί βεβιασμένα, δηλαδή από υπερβολική, ουσιαστικά αναίτια αγωνία. Έχουμε κάθε δικαίωμα να σπάσουμε την ξένη ιδιοκτησία, μόνο όμως αν πράγματι δε γίνεται διαφορετικά.

Είναι κρίμα να τρομάξουμε κι εμείς χωρίς λόγο, αλλά και να τρομοκρατήσουμε ένα ζώο στα καλά καθούμενα, που θα ’χει κάθε δίκιο ν’ αντιδράσει απρόβλεπτα, λόγω της δικής μας αναίτιας, βίαιης επίθεσης.

Κι ύστερα, τι φταίει ο οδηγός του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που καταφθάσει μόλις μερικά δευτερόλεπτα αργότερα? Μια δική μας υπερβολική αντίδραση, μπορεί να φέρει έναν άνθρωπο, που δεν είναι καθόλου ασυνείδητος, προ δυσάρεστης έκπληξης!

Αν εμείς εσφαλμένα νομίσαμε πως ο οδηγός εγκατέλειψε το ζώο του, ενώ αυτός είχε υπολογίσει το χρόνο που χρειαζόταν για να κάνει μία σύντομη στάση (π.χ. για να αγοράσει κάτι απ’ το περίπτερο), επί της ουσίας θα έχουμε δημιουργήσει ολόκληρο ζήτημα χωρίς κανέναν λόγο!

Προσοχή άρα στις υπερβολές! Δεν καλούμε βοήθεια, παρά μόνο αν βεβαιωθούμε πως το κλεισμένο ζώο μέσα σε αυτοκίνητο είναι πράγματι αφημένο και δεν σπάμε το ξένο τζάμι παρά μόνο αν πράγματι, το ζώο κινδυνεύει να πεθάνει!

Σε τέτοιες καταστάσεις, οφείλει κανείς να σκεφτεί αστραπιαία, αλλά όσο το δυνατόν πιο καθαρά, βάζοντας πάνω απ’ όλα… τη λεγόμενη «κοινή λογική»!

Καλό, ασφαλές καλοκαίρι σε όλους! Με γούνα ή χωρίς… 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: