Σχολιάστε

από φονιάς, ξάφνου… νταντά!

hunter with baby fawns

Ο τύπος στο ακόλουθο βίντεο είναι, λέει, διάσημος κυνηγός στην πατρίδα του, τη Νορβηγία. Που σημαίνει πως μέχρι τώρα έχει ξεπαστρέψει ο Θεός ξέρει πόσα αθώα πλάσματα.

Προσωπικά, είμαι εναντίον της πτωματοφαγίας. Για λόγους ηθικής, πρωτίστως, αλλά και για λόγους υγείας. Εν ολίγοις, αντιλαμβάνομαι τη θανάτωση οποιουδήποτε ζώου ως εγκληματική ενέργεια! Εκτός βέβαια αν πρόκειται για ευθανασία, για απαλλαγή δηλαδή ενός ζώου σε μη αναστρέψιμη κατάσταση από την τυχόν δυσβάσταχτη οδύνη του.

Κατ’ επέκταση, δεν συμπαθώ διόλου τους κυνηγούς, συν του ότι αδυνατώ να τους δικαιολογήσω! Στο μυαλό μου είναι καταχωρημένοι ως φονιάδες! Που απλώς συγχωρούνται στην κρίση όσων μοιράζονται μαζί τους τις ίδιες ανθυγιεινές  (κατά τη γνώμη μου, επίσης και διεστραμμένες!) διατροφικές αρέσκειες.

Μάλιστα, οι κυνηγοί, μου είναι αντιπαθείς γιατί, με ύπουλους κατά βάση τρόπους, σκοτώνουν πλάσματα αγνά, τελείως άκακα και πολύ πιο αδύναμα απ’ τους ίδιους. Στη δική μου λογική άρα, οι κυνηγοί δεν έχουν ελαφρυντικά, είναι απλώς άνανδροι!

Πολλοί βέβαια ξενίζονται απ’ αυτή μου τη θέση και όποτε τύχει να εκφραστώ ενώπιον τρίτων, χωρίς περιστροφές, αναφερόμενη σε κυνηγούς, χρειάζεται ν’ ανέχομαι έπειτα αντιδράσεις διαφόρων ειδών και εντάσεων.

Ωστόσο, αυτό πιστεύω εγώ για τους κυνηγούς. Συνεπώς, δε θα ‘ταν τίμιο να λέω άλλα απ’ αυτά που στην πραγματικότητα σκέφτομαι, ασχέτως του αν οι ιδέες μου ενοχλούν εκείνους που δεν ενοχλούνται διόλου απ’ τις λογής-λογής θεσμοθετημένες αδικίες.

Ο συγκεκριμένος κυνηγός πάντως, βρέθηκε προσφάτως να μεγαλώνει δυο μωρά ελάφια, των οποίων η μητέρα πέθανε. Ίσως και να εκτελέστηκε απ’ τον ίδιο, ή από φίλους του, ή από άγνωστους σε αυτόν κυνηγούς.

Ομολογώ, δεν γνωρίζω την απάντηση, αυτή η πληροφορία δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα ρεπορτάζ που διάβασα για το θέμα. Δε θα μου ‘κανε εντύπωση όμως, αν ο άντρας που ανέλαβε τα μικρά είχε ο ίδιος σκοτώσει προηγουμένως τη μάνα τους, αγνοώντας πως είχε μωρά να φροντίσει.

Ουδέποτε κατάφερα να κατανοήσω το σκεπτικό των κυνηγών. Ξέρω ωστόσο, πως μέσα στον γενικότερο παραλογισμό τους, διαθέτουν έναν κώδικα ηθικής που υπηρετεί τυφλά τα συμφέροντά τους (το αυτό ισχύει και με τους επινοητές των περισσότερων ηθικών κανόνων, αλλά ας μην πιάσουμε αυτό το θέμα τώρα). Τα βρέφη λοιπόν, τα εγκυμονούντα, και τα πολύ νεαρά ζώα εξαιρούνται, για ευνόητους λόγους, από τις φονικές τάσεις τους.

Όπως κι αν συνέβη πάντως, ο σκληροτράχηλος αυτός άνθρωπος, πλέον ξυπνάει μες στη νύχτα για να ταΐσει τα πιτσιρίκια, που είναι μεγάλος μπελάς, καθώς πρέπει να τρώνε οκτώ φορές στη διάρκεια του 24ώρου! Και, παρά το βαρύ παρελθόν του, ακούγεται στο βίντεο να παραδέχεται πως οι μικροί φιλοξενούμενοί του, ανήκουν σ’ ένα από τα πιο ευγενικά είδη του ζωικού βασιλείου.

Τα ελαφάκια μάλλον έχουν ήδη αλλάξει κάπως τις κατά την άποψή μου απαράδεκτες ιδέες του κυνηγού. Πλέον, σε ρόλο φροντιστή και όχι διώκτη, λέει στην κάμερα πως σκοπεύει σε λίγο καιρό να ελευθερώσει τα υπέροχα ζώα κάπου όπου γνωρίζει πως δεν πλησιάζουν κυνηγοί.

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, τα αξιαγάπητα μικρά θα ζήσουν όπως κάθε ζώο δικαιούται: στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να κινδυνεύουν από την ανθρώπινη νοσηρότητα.

Το βίντεο λοιπόν, αποκαλύπτει κάτι πολύ σημαντικό: πως ακόμα και άξεστοι άνθρωποι με ολότελα στρεβλές ιδέες και ανάλγητες συμπεριφορές, κατά βάθος έχουν μέσα στην ψυχή τους αγάπη για όλα τα πλάσματα.

Εγώ εύχομαι ολόψυχα, στο όσο ακόμα θα τα φροντίζει ο μέχρι τώρα ανελέητος κυνηγός, να προλάβουν τα δύο πανέμορφα ζώα να τον κάνουν να καταλάβει πόσο λάθος συμπεριφερόταν τόσα χρόνια.

Ίσως ήρθε η ώρα να παύσει ο εν λόγω κύριος να σπέρνει τον πόνο και τον θάνατο. Σίγουρα, μπορεί να βρει ένα νέο χόμπυ, πιο δημιουργικό και πολύ πιο δίκαιο. Άλλωστε, ποτέ δεν είναι αργά ν’ αναθεωρήσει κάποιος, όσο κι αν έχει σφάλλει προηγουμένως!

Αν μη τι άλλο, μια τέτοια ευτυχής κατάληξη, θα αποδείξει με τον πιο πειστικό τρόπο τις τεράστιες θεραπευτικές ικανότητες που διαθέτουν τα ζώα αναφορικά με την ανθρώπινη ψυχή.

Το  pet therapy ακριβώς αυτές τις ικανότητες προσπαθεί να καταδείξει, σ ’αυτές στηρίζεται το ελπιδοφόρο μήνυμα που μεταδίδει προς πάσα κατεύθυνση.

Κυνηγός και ελαφάκια άρα, ας ελπίσουμε πως γρήγορα θα ελευθερωθούν! Εκείνος από την υποχρέωση του να τα νταντεύει νυχθημερόν, αυτά από τη συγκατοίκηση μαζί του (δηλαδή από τη διαβίωση σ’ ένα περιβάλλον ακατάλληλο για τις ανάγκες τους) και ξανά εκείνος, εν τέλει, από τα πάθη και τα λάθη μιας ολόκληρης ζωής.

🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: