Σχολιάστε

τι κάνω αν βρω έναν νεοσσό έξω απ’ τη φωλιά του;;;

ti prepei na kanw an vrw neosso

Η ΑΝΙΜΑ εξηγεί τι πρέπει να κάνει κάθε φιλόζωος αν τυχόν βρει ένα ή περισσότερα νεαρά πουλάκια εκτός φωλιάς.

Απλά πράγματα, που όμως μπορούν να σώσουν τη ζωή μικρών, υπέροχων πλασμάτων.

🙂

σημείωση: ΑΝΙΜΑ σημαίνει «ψυχή». Διόλου τυχαία, αυτό είναι και το όνομα του γνωστού Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ο οποίος την τελευταία δεκαετία, νυχθημερόν και αφιλοκερδώς, προσφέρει ανεκτίμητο έργο!

Η ΑΝΙΜΑ φροντίζει άγρια ζώα και πτηνά, απελευθερώνει εν συνεχεία όσα ζώα είναι και πάλι σε θέση να επιστραφούν με ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον και παρέχει δωρεάν πολύτιμες οδηγίες σε ανθρώπους, οι οποίοι  τυχαίνει να βρίσκουν τέτοια ζώα (δηλαδή, όχι οικόσιτα) σε κίνδυνο και να νοιάζονται γι’ αυτά.

Απ’ την άλλη πλευρά, το PET THERAPY δεν διακρίνει τα ζώα. Όλα τα ζώα ανεξαιρέτως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τους ανθρώπους. Επίσης, το PET THERAPY δεν συμπίπτει κατ’ ανάγκη με την επαναλαμβανόμενη επικοινωνία ανθρώπων και ζώων.

Συνήθως, η θεραπευτική σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα εξελίσσεται βαθμηδόν, όπως περίπου εξελίσσεται και κάθε συμβατική ψυχοθεραπευτική σχέση. Δηλαδή, η επικοινωνία γίνεται ολοένα πιο ουσιαστική και αποτελεσματική καθώς περνάει ο καιρός. Αμέτρητες όμως είναι οι θεραπείες που εξαιρούνται απ’ αυτόν τον κανόνα.

Τι πιο θεραπευτικό για μια ανθρώπινη ψυχή απ’ το να βοηθήσει ένα ελεύθερο πλάσμα να επιβιώσει κι ύστερα να επιστραφεί στη Φύση; Τέτοιες εμπειρίες χαράζονται πολύ βαθιά στη μνήμη!

Όσοι έχουμε βιώσει τη χαρά μιας ή περισσότερων διασώσεων, είτε οικόσιτων είτε άγριων ζώων, μιλάμε χρόνια μετά για εκείνες τις στιγμές, πάντοτε με την ίδια συγκίνηση. Τα άγνωστα, άγρια ζώα άρα, είναι αποδεδειγμένα άξιοι θεραπευτές, ακριβώς όπως και τα οικόσιτα ζώα, τουλάχιστον έτσι όπως εννοείται στο PET THERAPY ο όρος «ζώο-θεραπευτής».

Γιατί, αυτές οι επαφές, παρότι εκ των πραγμάτων συνήθως δεν διαρκούν πολύ, κινητοποιούν με άμεσο αλλά εντατικό και ως εκ τούτου πολύ ιδιαίτερο τρόπο τις σκέψεις και κυρίως τα συναισθήματα των ανθρώπων. Η έγνοια, η αγωνία, η προσπάθεια, η ένταση που βιώνεται μέχρι να σωθεί το ζώο, άγριο ή μη… καταλήγουν σε εσωτερική ανάταση που δύσκολα περιγράφεται με λόγια!

Μεγάλοι και μικροί ωφελούνται εξίσου από κάθε απόπειρα διάσωσης ενός ζώου, ανεξαρτήτως του αν η έκβαση είναι χαρμόσυνη ή όχι. Ακόμα δηλαδή και στην περίπτωση που το ζώο δεν τα καταφέρει τελικά, αυτό που μένει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στην ψυχή, είναι η σιγουριά πως «κάναμε ό,τι καλύτερο γινόταν».

Μένει μια γλύκα λοιπόν, που γρήγορα αντικαθιστά τη λύπη αν τυχόν το ζώο σταθεί αδύνατο να σωθεί. Αυτή η γλύκα μένει για πάντα. Και αν στη διάσωση παρίστανται μικρά παιδιά, το μάθημά της γίνεται γι’ αυτά κάτι σπουδαίο, γίνεται δώρο που θα τα συντροφεύει σ’ όλη τους τη ζωή!

Βάλσαμο γίνεται επίσης και για κάθε ευαισθητοποιημένο ενήλικο άνθρωπο. Γιατί ακόμα κι αν η διάσωση δεν λήξει πανηγυρικά, η όλη διαδικασία περιέχει ομορφιά, και μάλιστα στην πιο καθαρή της μορφή. Ομορφιά, που λίγο αργότερα αποδεικνύεται μεγάλη εσωτερική δύναμη!

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτής της ενημερωτικής ανάρτησης, το PET THERAPY θέλει να εκφράσει τον σεβασμό του για την ΑΝΙΜΑ και κάθε άλλη, αντίστοιχη μη-κερδοσκοπική οργάνωση.

Θέλει ταυτόχρονα να εκφράσει τον σεβασμό του προς τους εθελοντές.

Αυτές οι οργανωμένες, άμισθες, ψυχοθεραπευτικές πρωτοβουλίες στηρίζονται σχεδόν εξ΄ολοκλήρου στους εθελοντές τους. Μ’ άλλα λόγια, οι οργανώσεις υπέρ των ελεύθερων ζώων προσφέρουν αγάπη, επί της ουσίας ως πολλαπλασιαστές της αγάπης που πηγάζει απ’ τις ψυχές των απλών ανθρώπων.

Οι ομάδες δε θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν οι ιδιώτες που βοηθούν το έργο των ομάδων, καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις και τον τρόπο που επιθυμεί. Η ΑΝΙΜΑ και οι άλλες οργανώσεις δεν είναι αποκομμένες από όλους εμάς. Δόξα τω Θεώ, είμαστε όλοι συνδεδεμένοι ως κρίκοι στην αλυσίδα του πολιτισμού μας.

Οι ανάγκες βέβαια των οργανώσεων που γίνονται συμπαραστάτες, καθοδηγητές και δάσκαλοί μας, είναι πολλές. Και καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν και πως θέλει να βοηθήσει έμπρακτα. Με μια απλή επίσκεψη στις ιστοσελίδες των οργανώσεων, ή ακόμα πιο γρήγορα, με ένα τηλεφώνημα, μπορούμε να πληροφορούμαστε για τις ανάγκες που πάντοτε υπάρχουν.

Για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ενεργά στη συγκεκριμένη αξιόλογη προσπάθεια, το τηλέφωνο της ΑΝΙΜΑ είναι: 210-9510075. Θεραπευτές της ομάδας, ανθρώπους και ζώα, βρίσκουμε μαζεμένους σε ένα προάστιο της Αθήνας, για την ακρίβεια στην Καλλιθέα, στην οδό Μενελάου 134.

Μια βόλτα κατά ‘κει, για όποιον έχει τη δυνατότητα, προφανώς μπορεί να πείσει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε κείμενο, για το τι ακριβώς σημαίνει η επιμέρους PET THERAPY δράση που λέγεται «προστασία και διάσωση της άγριας ζωής».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: