Σχολιάστε

«Διαβάζω για τους Άλλους» & SAPT Hellas μαζί σε pet therapy δράσεις!

SAPT & Διαβάζω

χ

χ

Το δίκτυο εθελοντών «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι μία ομάδα απλών αλληλέγγυων ανθρώπων.

Δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, με διπλό σκοπό: Αφ’ ενός, την ηχογράφηση ολόκληρων βιβλίων για την εν συνεχεία ακρόασή τους από ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης. Αφ’ ετέρου, τη ζωντανή (επί τόπου) ανάγνωση σε άτομα και ομάδες του λεγόμενου «κοινωνικά ευπαθούς πληθυσμού».

Επί του παρόντος, εθελοντές του δικτύου διαβάζουν κάθε Πέμπτη στο Γηροκομείο Πειραιώς και οι ηχογραφήσεις κειμένων έχουν ήδη αρχίσει.

Στους λίγους μήνες δράσης του, το δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους» πρόλαβε να θεμελιώσει  σημαντικές συνεργασίες, επί παραδείγματι με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, τη μη-κερδοσκοπική εταιρία εκπόνησης κοινωφελών δράσεων & μελετών Άξιον Εστί και τη μη-κερδοσκοπική πολιτιστική ομάδα δράσεων & αλληλεγγύης Κίνητρον, ενώ αυτή τη στιγμή δρομολογούνται συνεργασίες και με άλλους, επίσης εγκεκριμένους φορείς.

Ένας εξ’ αυτών είναι ο εθελοντικός οργανισμός το Χαμόγελο του Παιδιού. Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συνεννοήσεις, εθελοντές του δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους» θα επισκέπτονται τα Κέντρα Στήριξης και τα Σπίτια Φιλοξενίας, για να διαβάζουν επί τόπου παραμύθια στα παιδιά. Άλλοι εθελοντές θα αναλάβουν την ανάγνωση παραμυθιών σε μικρούς νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο Παίδων, αλλά και στα παιδιά που περιμένουν να εξεταστούν στην Κινητή Μονάδα «Ιπποκράτης».

Ανάλογες εγκρίσεις αναμένονται από το Γηροκομείο Αθηνών, ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, το Νοσοκομείο Παίδων και τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα.

Όπως αποδεικνύουν οι ακόλουθες εικόνες, το δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει αναπτύξει συνεργασία και με την ευρέως γνωστή, μη-κερδοσκοπική εταιρία SAPT Hellas, η οποία ασχολείται με την ενημέρωση του κοινού για τα αδέσποτα ζώα αλλά και με την παροχή πολύτιμης βοήθειας σε «κοινωνικά ευπαθείς ομάδες», (παιδιά & ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, πρώην εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες κτλ.).

Ειδικότερα, η SAPT Hellas δραστηριοποιείται σε συνεργασία με τους σχετικούς θεσμούς (ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων κτλ.) και με τη βοήθεια των εθελοντών της, φέρνει σε επαφή ανθρώπους που βιώνουν συνθήκες μεγάλου στρες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους θεραπείας.

Η κοινωφελής της δράση, που παρέχεται εντελώς δωρεάν, φέτος συμπληρώνει  την πρώτη της δεκαετία. Και τα θετικά αποτελέσματα από τη συναναστροφή των τροφίμων με τους εθελοντές και τα ζώα της SAPT Hellas… έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις!

Το δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους», γνωρίζοντας την ανεκτίμητη αξία του pet therapy, θέλησε να συμπεριλάβει στο έργο του τα οφέλη της θεραπευτικής επαφής των ανθρώπων με τα ζώα, γι’ αυτό και επεδίωξε να συνεργαστεί με την SAPT Hellas.

Οι ακόλουθες εικόνες εξηγούν εν συντομία τις σχετικές λεπτομέρειες:

22

25

26

27

28

Α

Ας σημειωθεί πως το «Διαβάζω για τους Άλλους» δημιουργήθηκε ως απλή ιδιωτική πρωτοβουλία και εξελίσσεται από τους ανθρώπους που με μεγάλη χαρά αποφάσισαν να διαθέσουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις, τις υπηρεσίες ή μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, υπέρ των σκοπών του δικτύου.

Η εποχή μας είναι άγρια! Και η χαρά της προσφοράς γίνεται πραγματικό βάλσαμο για τις ψυχές των εθελοντών, ενώ κάθε αλληλέγγυα πράξη, μοιάζει με ένα μικρό βήμα προς το Φως.

Το κάλεσμα λοιπόν της ομάδας είναι ανοιχτό, απευθύνεται σε όποιον νιώσει πως θα εισπράξει ηθική ικανοποίηση συμμετέχοντας στην προσπάθεια, με οποιονδήποτε τρόπο του ταιριάζει περισσότερο.

Ενδεικτικά, το δίκτυο χρειάζεται εθελοντές για:

– ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων σε ενήλικους

– ανάγνωση παραμυθιών σε παιδιά

– επικοινωνία (τηλεφωνική & μέσω e-mail) με εθελοντές, συνεργάτες, χορηγούς, υποψήφιους χορηγούς, ιδρύματα, φορείς, εκδοτικούς οίκους, Μ.Μ.Ε., στούντιο ηχογραφήσεων κτλ.

– εσωτερικό συντονισμό (οργάνωση, εκπαίδευση κτλ.)

– υποστηρικτικές εργασίες (γραμματειακή υποστήριξη, δημιουργία & διαχείριση βάσεων δεδομένων, καταγραφή αναγκών, προετοιμασία επιστολών, σκανάρισμα βιβλίων, δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης κτλ.)

– branding

– προγραμματισμό Η/Υ

– γραφιστικές εργασίες (δημιουργία εικόνων & γραφικών)

– βιντεοσκόπηση συναντήσεων

– οργάνωση & διενέργεια παιχνιδιών ανάγνωσης για παιδιά (π.χ. παραμυθούδες, ηθοποιούς, παιδοψυχολόγους)

– συντονισμό για τη δημιουργία ηχητικών αρχείων με πανεπιστημιακές σημειώσεις για φοιτητές με σοβαρά προβλήματα όρασης

– διαχείριση διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media)

– συμμετοχή στο 5ο ετήσιο συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 25.06.2015 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα (κυλιόμενες βάρδιες από τις 13:00 ως τις 19:00)

Κάθε άλλη ιδέα εθελοντικής προσφοράς εννοείται πως είναι ευπρόσδεκτη!

Όποιος ενδιαφέρεται να ενώσει τις δυνάμεις του με το δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους», μπορεί να επικοινωνήσει με την Κατερίνα Οικονομίδη (κιν. 6949-086149 & e-mail: info@giatousallous.gr)

Αν πάλι, κάποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει την ομάδα ως χορηγός, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με την Αργυρώ Σπυριδάκη ή τη Δώρα Μαντζώρου (κιν. 6936-670970 & 6946-717341 & e-mail: sponsors@giatousallous.gr)

Αλλά και οποιοσδήποτε χρήστης του ίντερνετ μπορεί εύκολα να βοηθήσει την προσπάθεια, κοινοποιώντας τους στόχους, το έργο και τις ανάγκες του δικτύου.

Διαδικτυακοί τόποι του δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους»:

Facebook ομάδα 

Twitter

YouTube κανάλι

Ιστότοπος

Τέλος, για όποιον τυχόν επιθυμεί να ζήσει στην πράξη τα οφέλη του pet therapy, ο ακόλουθος σύνδεσμος περιέχει τις αναγκαίες πληροφορίες: γίνει εθελοντής της SAPT Hellas

Τ

Σημείωση: Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτή την ανάρτηση είναι μερικές μόνο από τις διαφάνειες της PowerPoint παρουσίασης που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινή συνάντηση των εθελοντών του δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: