Σχολιάστε

τι κάνουμε σε περίπτωση φόλας;

Image

Ως «φόλα» εννοούμε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται με σκοπό τον αφανισμό κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε φαγητό. Είναι εθνική ντροπή για την Ελλάδα το ότι υπάρχουν μέχρι σήμερα τόσοι και τόσοι που εγκληματούν, ρίχνοντας φόλα. Δυστυχώς όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα, γι αυτό και εμείς που νοιαζόμαστε για τα ζώα, θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι και κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Τα πιο συνηθισμένα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι: εντομοκτόνα/ζιζανιοκτόνα, βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) ή τριμμένα γυαλιά, αναμεμειγμένα με λαχταριστό φαγητό (ωμό ή ψημένο κρέας). Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως τοποθετούνται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια προκαλούν φρικτούς πόνους στα ζώα. Υπάρχουν όμως αντίδοτα για αυτά, ενώ για τα τριμμένα γυαλιά όχι.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΦΟΛΑ

πολλά σάλια

πολλά δάκρυα

σμίκρυνση της κόρης του οφθαλμού

μυϊκά τινάγματα

ασθματική αναπνοή

τρέμουλο

σπασμοί

κώμα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1. Εντομοκτόνο σε υγρό ή σκόνη (οργανοφωσφορικά δηλητήρια)

Μεταφέρουμε το ζώο σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Για να έχει όμως το ζώο ελπίδα επιβίωσης, θα πρέπει να του παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες:

Προκαλούμε εμετό: Δίνουμε αλάτι ή μουστάρδα ή σόδα φαγητού από το στόμα, διαλυμένα σε χλιαρό νερό (30-60cc διαλύματος). ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, ΔΕΝ προσπαθούμε να δώσουμε εμετικό, διότι μπορεί να προκληθεί αναρρόφηση. Προχωράμε άρα αμέσως στο επόμενο στάδιο.

Μετά τον εμετό: οι ταμπλέτες ενεργού άνθρακα (π.χ. Norrit) καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου.

Κάνουμε ένεση ατροπίνης (τόσα ml ανάλογα με το βάρος του ζώου, σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμάκου). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει τη γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα. Για την ενδοφλέβια ένεση όμως, απαιτείται η σχετική εμπειρία.\

2.  Ποντικοφάρμακο (βαρφαρίνη)

Η βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες. Κάποιες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα τις πρώτες μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μωβ ή σκούρες μπλε, σημάδια δηλαδή εσωτερικής αιμορραγίας. Και τα ούλα δείχνουν ξέθωρα, σχεδόν λευκά, πολύ αναιμικά. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από τη μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό, καθώς και σε εσωτερικά όργανα.

Αντίδοτο: Κονάκιον (Βιταμίνη K1) σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Χορηγείτε για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη λεπτότερη δυνατή βελόνα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά για μία εβδομάδα.

3. Τριμμένα Γυαλιά

Άμεση μεταφορά στον κτηνίατρο! Τα τριμμένα γυαλιά είναι η πιο σκληρή μέθοδος εξόντωσης ενός ζώου. Δεν υπάρχει αντίδοτο και συνήθως καταλήγει σε επώδυνο θάνατο. Ωστόσο, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο, για να γίνει προσπάθεια διάσωσης, ή –αν το ζώο είναι πια καταδικασμένο– να γίνει ευθανασία, ώστε να μην υποφέρει άλλο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Σε όσο άσχημη κατάσταση κι αν είναι το ζώο που προσπαθούμε να σώσουμε και σε όσο άσχημη ψυχολογία κι αν είμαστε εμείς, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ γιατί χωρίς ψυχραιμία, δεν θα κινηθούμε όσο γρήγορα πρέπει, ούτε θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε  τις οδηγίες που θα λάβουμε.

2. Όλοι όσοι νοιαζόμαστε για τα ζώα (τα ζώα που ζουν μαζί μας αλλά και τα αδέσποτα ζώα), ΑΣ ΈΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΧΕΙΡΑ:

α) ένα κουτί πρώτων βοηθειών, που να περιέχει: εμφαλιωμένο νερό, αλάτι, αμπούλες ατροπίνης, κονάκιο, σύριγγες

β) τα τηλέφωνα του κτηνίατρου, καθώς και δύο ακόμα κτηνίατρων ή φορέων που παρέχουν πρώτες βοήθειες σε ζώα (σε περίπτωση που την κρίσιμη στιγμή δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον δικό μας γιατρό). Είναι σημαντικό να λάβουμε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε, γιατί στην περίπτωση της φόλας, κάθε λεπτό μετράει.

γ) μία καθαρή κουβέρτα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, ως αυτοσχέδιο φορείο

3. Είτε σωθεί τελικά το ζώο, είτε όχι, είτε είναι δικό μας ζώο, είτε αδέσποτο, θα πρέπει να διαθέσουμε λίγο ακόμα χρόνο ώστε ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στην αστυνομία, έχοντας μαζί μας και κάποιον άλλο μάρτυρα (κατά προτίμηση όχι συγγενικό μας πρόσωπο). Στην Ελλάδα πλέον, η οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ή δολοφονίας ζώου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και πρόστιμο. Το πιθανότερο βέβαια είναι πως η αστυνομία δεν θα μπορέσει να κάνει απολύτως τίποτα. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι σημαντικό να καταγραφεί το περιστατικό. Μπορούμε να αναφέρουμε το συμβάν επίσης και στις τοπικές αρχές (π.χ. στον δήμο) και βέβαια να το γνωστοποιήσουμε με κάθε τρόπο στη γειτονιά όπου συνέβη η δολοφονική απόπειρα (π.χ. με ανακοινώσεις στις κολώνες). Ας θυμόμαστε πως στον φόνο, η σιωπή δεν συμφέρει παρά μόνο τον δολοφόνο.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: