Σχολιάστε

τι είναι τα ζώα για τον άνθρωπο;

Τροφή για όλους, με εξαίρεση τους χορτοφάγους, εργάτες για τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες τσίρκων και όσους ωφελούνται από τη μυϊκή δύναμη κάποιων μεγαλόσωμων ζώων, πειραματόζωα, πηγές πρώτων υλών (γούνας, δέρματος, κοκάλων κτλ), πόροι (δηλαδή πηγές πλουτισμού), αντικείμενα ψυχαγωγίας – φυλακισμένοι σε ζωολογικούς κήπους, καταστήματα, ενυδρεία κτλ., αντικείμενα εκτόνωσης και εκπλήρωσης αρρωστημένων επιθυμιών και άλλα, πολλά και διάφορα.

Η ζωή κάθε ζώου, άγριου ή κατοικίδιου, είναι πολύτιμη. Εντούτοις, οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε τα ζώα όχι σαν ξεχωριστά άτομα, αλλά αποκλειστικά και μόνο σαν κατώτερα είδη. Έχουμε δηλαδή σχηματίσει την εντύπωση πως τα ζώα  δεν υποφέρουν, δεν φοβούνται τον πόνο και τον θάνατο, δεν σκέπτονται και δεν έχουν αισθήματα.

Την αιτιολόγηση αυτών των στρεβλών πεποιθήσεων προσφέρει ο φιλοσοφικός στοχασμός. Η ηθολογία δηλώνει χωρίς περιστροφές πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτές οι εσφαλμένες κρίσεις των ανθρώπων αναφορικά με τα ζώα δεν είναι παρά προκαταλήψεις, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να υποτάσσουν τα ζώα στις δικές τους ανάγκες, απαλλαγμένοι από φραγμούς. Εν ολίγοις, οι άνθρωποι έχουν πείσει τους εαυτούς τους πως η εκμετάλλευση, η ταπείνωση, ο βασανισμός και η θανάτωση των ζώων είναι προϊόν λογικής σκέψης.

Η σγκριτική νευροφυσιολογία επιβεβαιώνει με στοιχεία την κοινή λογική, αποδεικνύοντας ότι ο πόνος, η ευτυχία, η αγάπη, το συναίσθημα, ο αλτρουισμός, η ικανότητα επικοινωνίας, η ανάλυση και επίλυση προβλημάτων, καθώς και η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι χαρακτηριστικά αποκλειστικά του ανθρώπινου είδους και μάλιστα πως σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένα ζώα με συγκεκριμένες συμπεριφορές, υπερτερούν  έναντι του ανθρώπου σε τέτοια ζητήματα.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι άνθρωποι ως ισχυρότεροι, οφείλουν όχι να εκμεταλλεύονται με κάθε δυνατό τρόπο τα ζώα, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητές τους, αλλά αντίθετα, να προστατεύουν τα δικαιώματά τους με κάθε τρόπο. Η κοινωνία έχει από αρχαιοτάτων χρόνων παραδεχτεί τη σημασία της προστασίας των ανυπεράσπιστων μελών της. Όσο δυσκολότερο είναι να επιβάλλουν οι ασθενέστεροι τα δικαιώματα τους, τόσο μεγαλύτερη έχει οριστεί η υποχρέωση της κοινωνίας να τα διαφυλάξει. Και εφόσον αυτή η πρακτική θεωρείται ορθή, η προέκτασή της είναι οπωσδήποτε νόμιμη, ανεξάρτητα από την ομάδα, τη ράτσα, το είδος κτλ.

Άλλωστε, η ανθρωποκεντρική εικόνα της φύσης που άλλοτε ενθουσίαζε τους ανθρώπους μιας και τους συνέφερε από κάθε άποψη, πλέον είναι φανερό πως θέτει σε κίνδυνο τη συνολική επιβίωση των οικοσυστημάτων, ως εκ τούτου και του ανθρώπινου είδους.

Η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων (pet therapy), στηρίζεται στις σύγχρονες αντιλήψεις που αναγνωρίζουν στα ζώα τις πραγματικές τους ιδιότητες. Με σεβασμό προς τη φύση και αίσθημα ευθύνης, η ένταξη των ζώων στη θεραπευτική πρακτική, εκτός από τα θεαματικά οφέλη που προσφέρει στους πάσχοντες, εκπαιδεύει τις μάζες σε μία πιο ειλικρινή, πιο δίκαιη και πολύ πιο ελπιδοφόρα αντίληψη του κόσμου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: